Dit bedrijf in de evenementenbranche stortte zich op zonnepanelen en nam juist negen nieuwe mensen aan

Peter Homan verzorgt met zijn elektrotechnisch bedrijf de stroomvoorziening op grote evenementen. Maar nu even niet. Omdat de evenementenbranche voorlopig stilligt, heeft het bedrijf zich gestort op zonnepanelen. Zijn werknemers oefenen hun nieuwe skills thuis, op hun eigen dak. ,,Dat is spannend.”

SAIl, het EK, het Eurovisie Songfestival, grote kermissen en festivals; het jaar 2020 beloofde veel werk voor Peter Homan, die met zijn bedrijf stroomvoorzieningen aanlegt. Alle evenementen werden afgelast. De agenda van het Mijdrechtse bedrijf bleef angstvallig leeg. ,,Ja, deze crisis hakt er voor ons ook stevig in”, geeft hij toe. ,,Normaal gesproken zou de telefoon roodgloeiend staan. Nu belt niemand…’’

Toch is de Mijdrechtse ondernemer niet voor één gat te vangen. ,,Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar hebben we op een rij gezet wat we in huis hebben: technische kennis van elektriciteit en aansluitingen, ladders, hoogwerkers en collega’s zonder hoogtevrees”, vertelt hij lachend. ,,Als je deze ingrediënten bij elkaar optelt, is het installeren van zonnepanelen een logische stap. We vragen ons nu zelfs af waarom we dat niet eerder hebben bedacht.”

Vlieguren
Om ervaring op te doen liet Peter Homan zijn medewerkers zonnepanelen plaatsen op hun eigen daken. ,,We hebben de kennis en de kunde wel in huis, maar onze medewerkers moeten ook vlieguren maken”, lacht hij.

,,Daarom heb ik hen de panelen tegen kostprijs aangeboden. Waar je normaal met een jaar of zeven uit de kosten bent, hebben zij de aanschafprijs er al na twee jaar uit. Het mes snijdt aan twee kanten: de medewerkers doen ervaring op én kunnen voor weinig geld hun huis verduurzamen.”

Toch stond niet iedere medewerker direct te trappelen. ,,Ja, er is ook weerstand geweest toen we deze plannen presenteerden”, vervolgt Homan.

,,Ik heb uitgelegd dat ik met mijn bedrijf 25 gezinnen te eten moet geven en dus moet zorgen dat de schoorsteen blijft roken. Ik zie dat voorlopig niet gebeuren met de evenementenbranche. Daarom moesten we zoeken naar andere oplossingen. Ik heb hen uitgenodigd om het te laten weten als ze betere ideeën hebben, maar tot op heden nog niets gehoord.”

Schuine daken
Eén van de medewerkers die wel even moest wennen, is Michael Bruin. ,,Het zijn heel andere werkzaamheden dan we gewend zijn”, vertelt hij. ,,Vooral het werken op schuine daken is nieuw voor ons. Opeens moeten we daarop balanceren. Dat is spannend.”

Feestverlichting voor Woerdense binnenstad
Feestverlichting voor Woerdense binnenstad © Homan
Het werken op zijn eigen dak, vond hij nog spannender. ,,Dat dak was begroeid met mos”, vertelt hij lachend. ,,Dat maakte het extra gevaarlijk. Nu zie ik het vooral als goede oefening; we horen steeds van klanten terug dat we zo netjes werken. Dat komt mede doordat we thuis hebben geoefend.”

De keuze om verder te gaan met zonnepanelen, heeft het bedrijf beslist geen windeieren gelegd. ,,We hebben nu vijftig projecten gedaan en ook voor komend jaar staan er heel wat in de agenda”, zegt Homan trots. ,,In de afgelopen vier maanden heb ik negen nieuwe mensen aangenomen. We zijn volop in beweging. Al focussen we ons in deze periode vooral op de kerst- en feestverlichting.”

Grote speler
Homan is een grote speler op het gebied van sfeerverlichting in winkelstraten. Homan: ,,Daar zijn we nu heel druk mee; gelukkig gaat dat wel gewoon door. Als dat in januari de loods in gaat, pakken we de zonnepanelen weer op.”

Maar, hoe moet het dan als volgend jaar ook de evenementenbranche weer aantrekt? ,,Tja, dan krijgen wij het heel druk”, lacht Homan. ,,We blijven gewoon beide doen. Er zijn nu mensen die door de coronacrisis hun baan verliezen en die een nieuwe uitdaging zoeken. Nou, die uitdaging hebben wij. Kom maar langs.”

Bron:AD

Reageren is niet mogelijk.