Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Geplaatst op 23 april 2024

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je bedrijfsvoering in gevaar komt. De beschikbaarheid van elektriciteit is een eerste levensbehoefte geworden. Helaas laat het elektriciteitsnet ons steeds vaker in de steek.

Problemen met het stroomnet duren nog zeker 10 jaar

Er gaat bijna geen dag voorbij zonder nieuws over het volle elektriciteitsnet in Nederland. Nieuw gebouwde scholen die geen aansluiting krijgen op het net, woonwijken die niet gebouwd kunnen worden en bedrijven die niet kunnen uitbreiden omdat daarvoor op het elektriciteitsnet geen ruimte meer is: dit noemen we netcongestie. Netcongestie is ontstaan doordat de vraag naar elektriciteit én het aanbod van duurzaam geproduceerde elektriciteit in korte tijd veel sneller zijn toegenomen – en ook blijven toenemen – dan het tempo waarin het net uitgebreid kan worden. Het zal in elk geval nog wel 10 jaar duren voordat het probleem van het volle stroomnet is opgelost. In de tijd die netbeheerders nodig hebben om de netten te verzwaren moeten netbeheerders en gebruikers doen wat ze kunnen om meer ruimte te creëren op het net en te zorgen dat het bestaande net zo optimaal mogelijk wordt benut. Dit lezen we op de website van ACM (Autoriteit Consumenten en Markt).

Als ondernemer kan je zelf ook aan de slag gaan om netcongestie het hoofd te bieden. Denk hierbij aan de volgende drie tips:

1- Verbeter energie-efficiëntie

Voer een grondige audit uit van het energieverbruik binnen je bedrijf om inefficiënte processen en apparatuur te identificeren. Neem vervolgens energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van je bedrijfspand, het upgraden van verlichtingssystemen en het implementeren van slimme energiebeheertechnologieën. Betrek medewerkers bij bewustmakingsprogramma’s en trainingen om hun betrokkenheid te vergroten.

-2- Diversifieer energiebronnen

Onderzoek alternatieve en hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, om zelf energie op te wekken. Maak gebruik van dynamische energiecontracten om te ondersteunen bij piekbelasting. Gebruik energieopslagsystemen, zoals batterijen, om opgewekte energie op te slaan, de stabiliteit van je energienetwerk te verbeteren en piekvermogens te beheersen.

-3- Implementeer slimme software

Integreer slimme technologieën, zoals slimme meters, IoT-sensoren en geavanceerde energiemanagementsoftware, om realtime inzicht te krijgen in energieverbruik en -productie. Pas dynamische energietarieven toe om vraagrespons te stimuleren en piekverbruik te verminderen tijdens netcongestieperiodes.

Wat kan je doen bij een acuut stroomprobleem?

Bovengenoemde tips hebben vooral effect op de langere termijn. Ze zullen er niet voor zorgen dat morgen direct de (stroom)problemen opgelost zijn. Bij acute stroomuitval of netcongestie is het mogelijk om gebruik te maken van tijdelijke stroomoplossingen. Als directe oplossing of als back-up! Denk hierbij aan de inzet van aggregaten.

Aggregaten functioneren volledig autonoom

Een aggregaat wordt vooral ingezet op locaties waar geen of onvoldoende netstroom beschikbaar is. Of waar een betrouwbare back-up essentieel is. Dit komt doordat aggregaten volledig autonoom kunnen functioneren, los van het elektriciteitsnet. De keuze voor een specifiek aggregaat hangt af van de energiebehoefte en de omstandigheden van het project en verschilt per situatie. Gebruik onze aggregaat-calculator om erachter te komen welk aggregaat het beste bij uw situatie past.

Aggregaten op HVO brandstof verminderen de CO2 uitstoot

We gebruiken de duurzame HVO-brandstof, waardoor de CO2-uitstoot van ons aggregatenpark aanzienlijk verminderd. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is momenteel de meest duurzame brandstof beschikbaar. Het wordt geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen zoals gebruikte plantaardige oliën en dierlijke vetten, zonder gebruik van fossiele aardolie. Hierdoor is de brandstof volledig circulair en biologisch afbreekbaar.

Aggregaten als tijdelijke stroomoplossing

Heeft u van uw netwerkbeheerder een bericht ontvangen dat er gepland onderhoud aan het stroomnetwerk gaat plaatsvinden? Of dat er onvoldoende capaciteit is op het netwerk? Dan ziet het ernaar uit dat u zonder elektriciteit komt te zitten. Een ongemakkelijke situatie met mogelijk grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van uw onderneming. Wij helpen u graag met tijdelijke stroomvoorziening, zoals aggregaten. Zo kunnen wij de stroomuitval opvangen met onze tijdelijke, mobiele stroomvoorzieningen. Dit wordt ook wel een netovername genoemd. Aggregaten zijn ideaal in de volgende situaties:

Voor elke situatie hebben wij een passende oplossing die ervoor zorgt dat de bedrijfsvoering van uw onderneming niet in gevaar komt. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Aggregaat huren? Homan heeft meer dan 85 jaar ervaring

Heeft u behoefte aan een betrouwbare energieoplossing als oplossing voor netcongestie? Bij Homan kunnen we snel leveren vanuit ons uitgebreide assortiment verhuuraggregaten. Bovendien staan we klaar om met u mee te denken bij complexe energievraagstukken. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Onze elektromonteurs zijn gecertificeerd en vakkundig. Bovendien heeft Homan al meer dan 85 jaar ervaring in elektrotechnische installaties. Zo bent u zeker van een veilige en professionele installatie.

Gerelateerde berichten

Onvoldoende netstroom beschikbaar? Gebruik een aggregaat!

Aggregaten kunnen voor de meest uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Of het nu gaat om een…

Lees verder

Kerstverlichting in winkelstraten: wat kunnen we verwachten …

Met elke kerst die voorbij gaat, wordt de decoratie en kerstverlichting in onze winkelstraten…

Lees verder

Homan ontvangt CO2 reductiecertificaat 2023

Ook in 2023 heeft Homan de uitstoot van CO2 enorm gereduceerd. Hiervoor heeft Homan het CO2…

Lees verder