Van gelijkstroom naar wisselstroom

Als je zonnepanelen hebt, heb je ook een omvormer nodig. De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, omzet in de wisselstroom die je in huis kunt gebruiken. Maar hoe werkt dat precies? In dit artikel leggen we uit hoe de werking van omvormers en zonnepanelen in een huis in elkaar zit.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door middel van fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Het vermogen van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). Dit geeft aan hoeveel vermogen de zonnepanelen maximaal kunnen leveren onder ideale omstandigheden, zoals volle zon.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom, zodat je deze in huis kunt gebruiken. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, zoals string-omvormers, micro-omvormers en power optimizers. String-omvormers zijn het meest gebruikelijk en worden vaak gebruikt in huishoudens met een relatief klein aantal zonnepanelen.

Hoe werken power optimizers en micro-omvormers?

Power optimizers en micro-omvormers worden steeds populairder vanwege hun efficiëntie en betrouwbaarheid. Power optimizers zijn kleine apparaten die tussen de zonnepanelen en de omvormer worden geplaatst. Ze optimaliseren de opbrengst van elk zonnepaneel afzonderlijk en maximaliseren zo de efficiëntie van het systeem. Micro-omvormers zijn kleine omvormers die direct aan elk zonnepaneel worden bevestigd. Ze zetten de gelijkstroom van elk zonnepaneel om in wisselstroom. Het voordeel van micro-omvormers is dat ze de opbrengst van elk zonnepaneel optimaliseren en de efficiëntie van het systeem verbeteren.

Conclusie

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem. Het zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom, zodat je deze in huis kunt gebruiken.