Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

Zonnepanelen zijn een populaire manier om schone, hernieuwbare energie op te wekken. Maar hoe werken ze eigenlijk? In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen werken en hoe ze elektriciteit opwekken uit zonlicht.

De opbouw van zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag is een doorzichtige plaat van glas of kunststof. Daaronder bevindt zich een laag die zonlicht absorbeert. Dit kan bijvoorbeeld silicium zijn, hetzelfde materiaal waarvan ook computerchips worden gemaakt. Wanneer zonlicht op deze laag valt, wordt het geabsorbeerd en omgezet in elektriciteit.

Hoe werkt het omzetten van zonlicht in elektriciteit?

De absorptielaag in het zonnepaneel bevat zogenaamde fotovoltaïsche cellen. Dit zijn cellen die bestaan uit meerdere lagen silicium. Wanneer zonlicht op deze cellen valt, wordt het opgenomen door de elektronen in de siliciumlaag. Dit zorgt ervoor dat de elektronen zich vrij gaan bewegen in de cellen. Hierdoor ontstaat een stroom van elektronen die van de ene laag naar de andere laag beweegt. Deze stroom van elektronen wordt omgezet in gelijkstroom, die vervolgens naar een omvormer gaat die de stroom omzet in wisselstroom die gebruikt kan worden in huis of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Hoeveel elektriciteit wekken zonnepanelen op?

De hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel kan opwekken, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het paneel, de kwaliteit van de fotovoltaïsche cellen en de hoeveelheid zonlicht die erop valt. Over het algemeen geldt dat grotere zonnepanelen meer elektriciteit kunnen opwekken dan kleinere panelen.

Hoe werkt het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet?

Als je meer elektriciteit opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. De stroom die je teruglevert, wordt door het netwerkbedrijf aan anderen geleverd en wordt van je energierekening afgetrokken.

Duurzame toekomst

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om schone, hernieuwbare energie op te wekken. Door zonlicht om te zetten in elektriciteit, kunnen zonnepanelen bijdragen aan een duurzamere toekomst.