Kies het juiste aggregaat voor uw event

Geplaatst op 1 mei 2023

Het organiseren van een evenement of kermis is een uitdagende onderneming. Eén van de belangrijkste aspecten bij het plannen van een dergelijk evenement is het zorgen voor de juiste energievoorziening. Een betrouwbare (tijdelijke) stroomvoorziening is essentieel voor een soepel verloop van het evenement. En aggregaten zijn hierbij van groot belang.

Aggregaten in verschillende maten en vermogens

Aggregaten zijn apparaten die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken door middel van een brandstofmotor. Aggregaten zijn beschikbaar in verschillende maten en vermogens. Bij Homan hebben we bijvoorbeeld aggregaten variërend van 50 kVA tot 650 kVA.

Om ervoor te zorgen dat u het juiste aggregaat kiest voor uw volgende evenement, zijn er vier factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

1: Vermogensbehoefte

Bij het kiezen van een aggregaat voor een evenement is het bepalen van de vermogensbehoefte van cruciaal belang. Als het aggregaat niet voldoende vermogen kan leveren, kan dit leiden tot uitval van apparatuur en storingen tijdens het evenement. Voor het bepalen van de vermogensbehoefte hebben we vier tips:

 1. Bepaal welke apparaten en apparatuur stroom nodig hebben:
  Maak een lijst van alle apparaten en apparatuur die op het evenement worden gebruikt en noteer het stroomverbruik in watts of kilowatts. Bijvoorbeeld: attracties, verlichting, geluidssystemen, keukenapparatuur, koelapparatuur en airconditioning.
 2. Bereken de totale stroombehoefte:
  Tel het stroomverbruik van alle apparaten en apparatuur bij elkaar op om de totale stroombehoefte te bepalen. Het is belangrijk om ook rekening te houden met piekverbruik, bijvoorbeeld als er meerdere apparaten tegelijkertijd worden ingeschakeld.
 3. Overweeg een backup:
  Het is aan te raden om altijd een backup aggregaat te hebben om eventuele storingen op te vangen en ervoor te zorgen dat het evenement soepel blijft verlopen.
 4. Raadpleeg een expert:
  Bij het bepalen van de vermogensbehoefte van een aggregaat kan het handig zijn om een expert te raadplegen. Zij kunnen advies geven over de juiste grootte en capaciteit van het aggregaat voor het evenement.

2: Brandstoftype en reductie CO2

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het type brandstof dat wordt gebruikt door het aggregaat. Het gebruik van een HVO50 diesel aggregaat is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke optie. HVO50 is een dieselbrandstof die is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en die een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot heeft dan conventionele dieselbrandstoffen. Hierdoor is het een goede optie voor evenementen waarbij duurzaamheid een belangrijk aspect is.

3: Grootte en gewicht

Naast de energiebehoefte en het type brandstof, is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte en het gewicht van het aggregaat. De grootte en het gewicht van het aggregaat kunnen een beperkende factor zijn bij het kiezen van een locatie voor het evenement. Het is belangrijk om te controleren of de locatie geschikt is voor het plaatsen van het aggregaat en om ervoor te zorgen dat de benodigde ruimte beschikbaar is.

4: Geluidsniveau

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau van het aggregaat. Aggregaten kunnen aanzienlijke geluidsoverlast veroorzaken, wat vervelend kan zijn voor de omwonenden en bezoekers van het evenement. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een aggregaat met een laag geluidsniveau en om te zorgen voor een adequate geluidsisolatie

Het is belangrijk om zorgvuldig te bepalen dat het gekozen aggregaat aan de wensen en eisen van het evenement voldoet. Door alle factoren zorgvuldig te overwegen zorgt u ervoor dat het evenement soepel verloopt en dat er voldoende stroom is voor alle benodigde apparatuur en apparaten. Heeft u hulp nodig bij de keuze van het juiste aggregaat voor uw volgende event? Neem contact op met de specialisten van Homan. Wij helpen u graag! U kunt ook gebruik maken van onze aggregaat-calculator.

Gerelateerde berichten

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder