Onvoldoende netstroom beschikbaar? Gebruik een aggregaat!

Geplaatst op 16 april 2024

Aggregaten kunnen voor de meest uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Of het nu gaat om een festival, een concert, een culinair event of sportevenement. Aggregaten, of generatoren, zorgen ervoor dat een festival van stroom wordt voorzien en dat grote bouwplaatsen niet afhankelijk zijn van het stroomnet. Maar ook in geval van stroomstoringen of netcongestie komen aggregaten om de hoek kijken. Dankzij noodstroomaggregaten zitten bijvoorbeeld ziekenhuizen en zorginstellingen nooit zonder stroom. In dit blogartikel leggen we uit hoe je aggregaten het beste kunt inzetten.

Wat is een aggregaat eigenlijk?

Een aggregaat is een machine die energie opwekt. Hoewel verschillende soorten aggregaten verschillende energievormen produceren, concentreert dit artikel zich op stroomaggregaten, die elektriciteit genereren. Ze worden voornamelijk ingezet op locaties waar geen of onvoldoende netstroom beschikbaar is, of waar een betrouwbare back-up essentieel is. Dit komt doordat aggregaten volledig autonoom kunnen functioneren, los van het elektriciteitsnet. Een aggregaat van 50 kVA kan volstaan voor kleine stroomgebruikers, terwijl een aggregaat van 650 kVA geschikter is voor de grotere stroomgebruikers. De keuze voor een specifiek aggregaat hangt af van de energiebehoefte en de omstandigheden van het project en verschilt per situatie. Gebruik onze aggregaat-calculator om erachter te komen welk aggregaat het beste bij uw situatie past.

Al meer dan 85 jaar vormt het ontwerpen, bouwen, leveren, onderhouden en innoveren van aggregaten de kernactiviteit van Homan. Op die manier verzekeren we dat al onze klanten op elke locatie, onder alle omstandigheden, over voldoende stroom beschikken.

De werking van een aggregaat

Een stroomaggregaat bestaat uit twee hoofdcomponenten: een motor en een generator. Meestal is de motor een verbrandingsmotor, die brandstof omzet in mechanische energie, ook wel bekend als bewegingsenergie. Deze energie wordt vervolgens door de generator omgezet in elektrische energie in de vorm van wisselspanning.

HVO Brandstof

We gebruiken de duurzame HVO-brandstof, waardoor de CO2-uitstoot van ons wagen- en aggregatenpark aanzienlijk is verminderd. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is momenteel de meest duurzame brandstof beschikbaar. Het wordt geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen zoals gebruikte plantaardige oliën (bijv. frituurvet) en dierlijke vetten, zonder gebruik van fossiele aardolie. Hierdoor is de brandstof volledig circulair en biologisch afbreekbaar. Door te kiezen voor een duurzame inrichting van ons wagenpark, waarbij alle vrachtwagens zijn uitgerust met een emissieklasse 6 en sinds vorig jaar op HVO-diesel rijden, zijn we welkom in alle Nederlandse binnensteden met milieuzones. Dit is een belangrijke voorwaarde gezien onze rol als hoofdleverancier van stroom voor kermissen, evenementen en de feestverlichting in winkelstraten.

Aggregaten: voor elke situatie een oplossing

De mogelijkheden van een aggregaat zijn onbegrensd. Aggregaten kunnen worden toegepast in vrijwel elke situatie waarin het elektriciteitsnet om welke reden dan ook niet voldoet aan de stroomvereisten, of waar extra betrouwbaarheid noodzakelijk is. Aangezien verschillende omstandigheden verschillende beperkingen en behoeften met zich meebrengen, beschikt het assortiment van Homan over een breed scala aan aggregaten en accessoires. Zo kan voor elke situatie een passende energieoplossing worden samengesteld.

Festivals, concerten, kermissen & events

Hoewel netstroom op veel eventlocaties beschikbaar is, voldoet dit over het algemeen niet aan de vraag. Tijdens piekmomenten, zoals een grote attractie op een kermis, is er aanzienlijk meer stroom nodig. Daarom zijn aggregaten de ultieme oplossing voor energiebehoeften op dit soort evenementen. Een andere reden om aggregaten te gebruiken, is om zeker te weten dat er altijd voldoende stroom beschikbaar is om het event goed te laten verlopen. Vaak worden zelfs meerdere aggregaten als back-up geplaatst, om zelfs het kleinste risico, zoals een storing, te dekken. Homan heeft al vele events van energie voorzien. Denk hierbij aan: Dam tot Dam Loop, Lambertuskermis, Mystic Garden, Alkmaar Culinair, Dutch Grand Prix van Zandvoort (F1) of de Kermis van Uden

Noodstroom, netovername en stroomstoring

In bepaalde omstandigheden is continue beschikbaarheid van stroom essentieel. Voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, datacentra of kassen is het absoluut onaanvaardbaar om zelfs maar kortstondig zonder stroom te zitten. In geval van een onverwachte stroomstoring zorgt een noodstroominstallatie ervoor dat de locatie geen nadelige gevolgen ondervindt. Heeft u van uw netwerkbeheerder een bericht ontvangen dat er gepland onderhoud aan het stroomnetwerk gaat plaatsvinden? Dan ziet het ernaar uit dat u zonder elektriciteit komt te zitten. Een ongemakkelijke situatie met mogelijk grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van uw onderneming. Tijdens geplande werkzaamheden aan het stroomnetwerk helpen wij u graag met tijdelijke stroomvoorziening (zoals aggregaten). Zo kunnen wij de stroomuitval opvangen met onze tijdelijke, mobiele stroomvoorzieningen. Voor elke situatie hebben wij een passend aggregaat. Dit wordt ook wel een netovername genoemd.

Netcongestie: file op het electiciteitsnet

Afstappen van fossiele brandstoffen betekent vaak overstappen op elektriciteit, bijvoorbeeld van benzine- naar elektrische auto’s. Alleen kan het elektriciteitsnet de rap toenemende vraag naar en aanbod van duurzame stroom niet aan. Er ontstaat netcongestie, wat ervoor zorgt dat bedrijven, windmolenparken en nieuwe woonwijken niet kunnen worden aangesloten op het stroomnet. Netcongestie betekent letterlijk: file op het elektriciteitsnet. Het treedt op als de volledige capaciteit van het net is bereikt. Netbeheerders kunnen hierdoor niet meer altijd de groeiende vraag naar stroom blijven leveren. De infrastructuur van ons elektriciteitsnet is door de versnelde energietransitie verouderd. Ook hier kunnen aggregaten uitkomst bieden.

Bouw

Ook in de bouw is het elektriciteitsnet niet altijd voldoende om aan de energiebehoeften te voldoen. Bij nieuwbouwprojecten is er vaak nog geen elektriciteitsvoorziening aanwezig, wat betekent dat er alternatieve oplossingen nodig zijn tot het elektriciteitsnet is aangelegd. Daarnaast zijn er extra uitdagingen zoals regelgeving met betrekking tot uitstoot en geluidsoverlast voor omwonenden. Gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar om aan deze behoeften te voldoen en tegelijkertijd aan regelgeving te voldoen. Het gebruik van extra stille aggregaten kan bijvoorbeeld geluidsoverlast verminderen.

Aggregaat huren? Homan heeft meer dan 85 jaar ervaring

Heeft u behoefte aan een betrouwbare energieoplossing voor zowel korte als lange termijn? Bij Homan kunnen we snel schakelen en snel (uit onze eigen ruime voorraad) leveren uit ons uitgebreide assortiment verhuuraggregaten. Bovendien staan we klaar om met u mee te denken bij complexe energievraagstukken. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Gerelateerde berichten

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder

Kerstverlichting in winkelstraten: wat kunnen we verwachten …

Met elke kerst die voorbij gaat, wordt de decoratie en kerstverlichting in onze winkelstraten…

Lees verder

Homan ontvangt CO2 reductiecertificaat 2023

Ook in 2023 heeft Homan de uitstoot van CO2 enorm gereduceerd. Hiervoor heeft Homan het CO2…

Lees verder