Stroomuitval of netcongestie? Homan heeft de oplossingen

Heeft u van uw netwerkbeheerder een bericht ontvangen dat er gepland onderhoud aan het stroomnetwerk gaat plaatsvinden? Zit in uw regio het stroomnet overvol en is er sprake van netcongestie? Dan ziet het ernaar uit dat u zonder elektriciteit komt te zitten. Een ongemakkelijke situatie met mogelijk grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van uw onderneming.

Het stroomnet in Nederland is vol. Het duurt nog zeker 10 jaar voordat dat is opgelost. Dit heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van veel ondernemingen. Ook in uw regio is het probleem van netcongestie aan de orde.

Netovername
Tijdens geplande werkzaamheden aan het stroomnetwerk helpen wij u graag met tijdelijke stroomvoorziening (zoals generatoren). Zo kunnen wij de stroomuitval opvangen met onze tijdelijke, mobiele stroomvoorzieningen. Voor elke situatie hebben wij een passend aggregaat. Dit wordt ook wel een netovername genoemd.

Ook bij netcongestie (vol stroomnet) heeft Homan adequate oplossingen:

Homan Stroommanagement
Met Homan Stroommanagement zorgen we voor een optimalisatie van uw energiegebruik. Dit doen we door nauwkeurige monitoring en het proactief managen van uw energieverbruik om ervoor te zorgen dat u uw gecontracteerde capaciteit volledig benut zonder te onder- of overgebruiken. Dit kan niet alleen financiële besparingen opleveren doordat u boetes voor ondergebruik vermijdt, maar ook zekerheid bieden dat u altijd genoeg capaciteit heeft voor uw bedrijfsvoering, zelfs tijdens piekbelastingen.

Homan Stroomverzekering
Onze onafhankelijk stroomverzekering zorgt ervoor dat, mocht er een stroomstoring
plaatsvinden, wij binnen een overeengekomen tijd een tijdelijke stroomvoorziening op uw locatie hebben geïnstalleerd. Deze tijdelijke stroomvoorziening opereert op eigen kracht, buiten het normale electriciteitsnet om. Dit stelt u in staat om uw bedrijfsactiviteiten met minimale onderbreking voort te zetten en grote (financiële) verliezen te voorkomen. Deze diensten zijn concrete oplossingen die helpen om operationele verliezen te minimaliseren en de betrouwbaarheid naar uw klanten te garanderen bij stroomuitval en netcongestie.

Onze specialisten helpen u graag met een risicoanalyse. Zo weet u, op basis van data, hoe u de kans op bedrijfsuitval zo klein mogelijk maakt: we maken inzichtelijk welke (financiële) risico’s u loopt en geven u vakkundig advies over de beste oplossingen.

Onze elektromonteurs zijn gecertificeerd en vakkundig. Bovendien heeft Homan al meer dan 85 jaar ervaring in elektrotechnische installaties. Zo bent u zeker van een veilige en professionele installatie.

Heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt ook direct het aanvraagformulier voor netovername invullen!

Wat is netcongestie eigenlijk?

We spreken van netcongestie als er meer vraag naar of aanbod van elektriciteit is dan het elektriciteitsnet aan kan. Het net kan namelijk maar een maximale hoeveelheid elektriciteit transporteren. Zie het als een snelweg: rijden er te veel auto’s tegelijkertijd op, dan ontstaat er een file.

Bij netcongestie is de ruimte van het net te klein voor de hoeveelheid stroom die vervoerd moet worden. Dat is nu ook aan de hand op ons stroomnet. Op een lekker zonnige dag wekken we met z’n allen bijvoorbeeld veel zonne-energie op. Maar het huidige net is er niet voor gemaakt dat we al die energie in één keer terugleveren. Daarvoor is er te weinig transportcapaciteit. En dat zorgt voor problemen.

“Het stroomnet in Nederland is vol. Het duurt nog zeker 10 jaar voordat dat is opgelost”

Net als bij files lijkt de oplossing in eerste instantie voor de hand te liggen: je maakt de weg breder óf je laat minder auto’s tegelijkertijd toe. Een weg verbreden kost veel tijd. Net als het verzwaren van het net. En tot het zover is, kunnen we geen nieuwe aansluitingen toevoegen waardoor het nog drukker zou worden. Dus om het huidige energienet overeind te houden, moeten we op bepaalde momenten of plekken minder stroom toelaten.

Dat heeft natuurlijk grote gevolgen. Want als we niet meer kunnen transporteren, kunnen we ook minder mensen toelaten op het net. En dat belemmert bedrijven die willen groeien of zich ergens willen vestigen. En een rem op toegang tot het elektriciteitsnet zet ook een rem op de energietransitie. Want in gebieden waar de netcapaciteit schaars is, mogen vaak geen nieuwe duurzame energieprojecten van start gaan. En dat geldt inmiddels bijna voor heel Nederland:

Bron: capaciteitskaart netbeheer Nederland

Als bedrijf loop je dus grote risico’s als je in een gebied zit waar de kans groot is op netcongestie.