De kermis organiseer je voor iedereen

Geplaatst op 1 november 2022

De ouderwetse gezelligheid van een kermis, verbindt jong en oud. Voor iedere gemeente is deze traditie van belang, maar een flinke onderneming. Voorheen werd de organisatie daarom veelal uitbesteed aan specialistische bureaus. In de praktijk weet de lokale marktmeester vaak veel beter wat bij de plaats of stad past. Om een optimaal resultaat en een kermis voor iedereen neer te zetten, kan deze marktmeester vaak wel wat specialistische hulp gebruiken.

Organisatie door onafhankelijke partij

Al decennialang is Homan bv. vaste installateur en leverancier van tijdelijke stroomvoorzieningen, op kermissen van groot tot klein. “Wij hebben gezien wat werkt en wat er nodig is, maar óók wat er beter kan. Er kwam steeds meer vraag naar onafhankelijke ondersteuning van de marktmeester bij de organisatie van de kermis”, zegt Peter Homan, eigenaar van de Homan Groep.

Zonder gelieerd te zijn aan de exploitanten, blijft de organisatie onafhankelijk en objectief. Dat brengt nieuwe mogelijkheden. Iedere exploitant krijgt op die manier een kans, waarbij het juiste attractieaanbod altijd leidend moet zijn. Via een eerlijk inschrijvingssysteem worden de exploitanten benaderd, en andersom. Om het juiste aanbod vast te stellen, wordt er gekeken naar de diversiteit die past bij de locatie, en de verschillende leeftijdscategorieën van de bezoekers. “We kennen de marktmeesters, de exploitanten en hun families, tot aan het verbruik en de afmetingen van de attracties. We draaien sinds 1937 mee en weten precies wat er nodig is om een kermis aantrekkelijk, veilig en efficiënt neer te zetten. De kennis en kunde van ons vaste team, zetten we daarbij uiteraard in,” aldus Peter Homan.

Zo weet Martijn Hendrikx, kermisliefhebber én projectleider Kermis bij Homan, ondertussen heel goed hoe de kermis het best tot haar recht komt. De afgelopen jaren, ontdekte hij in binnen- en buitenland welke attracties waar staan en voor wie. Hij beschikt daarmee over waardevolle kennis die op locatie direct in praktijk gebracht wordt.

Patrick van den Heuvel is al ruim 25 jaar dé man binnen Homan als het gaat om kermissen. Bij vele marktmeesters staan hij in de telefoon om technische vragen te beantwoorden. Hij is voor hen dag en nacht bereikbaar en altijd bezig om oplossingen te bedenken als zij voor uitdagingen staan.

Complete organisatie

Homan Kermis ondersteunt bij de gehele organisatie, van werving en indeling van de plattegrond tot opbouw en installatie. Een one-stop shop, die als onafhankelijke partij kijkt naar het belang van de bezoeker en gemeenten. De marktmeester blijft betrokken en wordt geholpen met verpachting en werving van het attractieaanbod, maar krijgt ook advies over veiligheidskwesties en ondersteuning bij het plaatsen van de attracties. Homan zorgt ervoor dat zij als eerste op het terrein aanwezig zijn en vertrekken pas als laatste. Ook bij complexe opstellingen en last-minute wijzigingen. “Je kunt het kermisterrein niet volstoppen met attracties. Je hebt te maken met veiligheidsroutes voor de brandweer en politie en zult de lokale regels in acht moeten nemen”, zegt Peter.

Ouderwets gezellig met duurzame vernieuwingen

Ook op de kermis zijn er mogelijkheden voor innovatie, op gebied van techniek en duurzaamheid. Zo werkt Homan Kermis met moderne technieken waarbij energie wordt hergebruikt. Zij zetten stille- en groene aggregaten in, voor tijdelijke stroomvoorziening van attracties en optredens. Daarnaast worden alle aggregaten met HVO50 getankt, dat zorgt voor 45% minder belastende uitstoot voor het milieu en draagt bij aan de verduurzaming van kermissen.

Meer weten?

Wilt u een kermis organiseren in uw gemeente? Of bent u zelf kermisexploitant en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.

Gerelateerde berichten

Gevolgen van een overbelast elektriciteitsnet

Netbeheerders waarschuwen er al jaren voor: ons elektriciteitsnet is overbelast. Dit kan gevolgen…

Lees verder

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder