Duurzame feestverlichting wijst de weg in Utrecht

Geplaatst op 26 september 2022

Zo’n 7.000 mensen waren op de been voor het feest van Sint Maarten toen de wethouder de nieuwe feestverlichting van Utrecht onthulde. De fraaie en duurzame ledornamenten, uitgevoerd in golvende lijnen, lichten tot februari de donkere winterse dagen sfeervol op. Maar dat niet alleen. Ze laten bezoekers ook zien waar ze zich bevinden. Feestverlichting is bepalend voor het straatbeeld van stadscentra tijdens de wintermaanden. Boven straten, aan gevels, bomen en palen brengen ze de stad in een feestelijke sfeer. 

Maatwerkontwerp

Homan brengt jaarlijks zo’n 15.000 feestverlichtingsornamenten aan boven Nederlandse straten. Voor Utrecht maakte het bedrijf een maatwerkontwerp. De 265 ornamenten zijn uitgevoerd in warmwitte leds die de contouren van een golvende lijn vormen, opgevuld met koelwitte leds. Ze doen vooral denken aan de vele ronde bruggen boven de Utrechtse grachten.

Beken je kleur

Naast de ‘gloeiende golven’ is in elk van de vijf kwartieren die de stad telt, een wapenschild in een karakteristieke kleur aangebracht. Loop je onder eestelijke lampjes met een rood schild, dan bevind je je dus in het Domkwartier. Bij elke overgang naar een ander kwartier staat ook nog eens een verlicht naambord. Zelfs zonder GPS en 4G vind je hier dus de weg, gewoon op het licht. Het locatiekompas concept en de ‘bekenjekleur’ methodiek om per kwartier een karakteristieke kleur vast te stellen, waren voor Utrecht belangrijke redenen om het verlichtingsproject aan te besteden aan Homan.

Permanent staartje

De gekozen kleurstellingen komen ook terug in de nieuwe stadsplattegronden op straat. Zo krijgt de tijdelijke feestverlichting een permanent staartje. Duurzaam en krachtig. Met de nieuwe feestverlichting is trecht weer helemaal bij de tijd. De leds zijn duurzaam en krachtig,  het design is modern en sfeervol. Het publiek is enthousiast. Ondernemers willen er het liefst ook bij andere feestdagen gebruik van maken en op Social Media staat het vol met sfeerplaatjes en lovende woorden.

Gerelateerde berichten

Gevolgen van een overbelast elektriciteitsnet

Netbeheerders waarschuwen er al jaren voor: ons elektriciteitsnet is overbelast. Dit kan gevolgen…

Lees verder

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder