Homan introduceert samenwerkingsinitiatief Duurzame Kermis Nederland

Geplaatst op 27 februari 2024

Het kermisseizoen is weer volop bezig. Evenementen die voor veel fijne herinneringen en mooie dagen zorgen. Alleen is een kermis wel toekomstbestendig nu de hele wereld aan het verduurzamen en vergroenen is? Daar heeft Homan dé oplossing voor, zodat ook alle toekomstige generaties kunnen meemaken wat de kermis zo bijzonder maakt.

Energieverbruik van kermissen

Kermissen zorgen voor een energieboost bij de bezoekers, maar vragen ook veel energie als het gaat om stroomverbruik. De attracties gaan van 0 naar 100% vermogen in een splitsecond, oftewel een enorme energievraag. Hoe meer attracties er zijn, hoe groter de pieken in het stroomverbruik. De standaard netaansluiting kan dat niet aan, waardoor die stroomvraag vandaag de dag nog vaak wordt aangevuld met stroom uit aggregaten.

Door stikstofuitstoot niet toekomstbestendig

Dat brengt ons echter bij een nieuwe uitdaging. Veel kermissen maken gebruik van aggregaten die op diesel draaien. Daar komt een enorme stikstofuitstoot bij kijken. Niet klimaatvriendelijk en zeker niet toekomstbestendig, vinden wij. Daarom introduceert Homan het initiatief Duurzame Kermissen Nederland (DKN).

In samenwerking met kermisexploitanten, gemeenten, organisatoren en kermisbezoekers willen wij de kermis toekomstbestendig maken. Door kermissen te voorzien van een groene energievoorziening. Samen met de betrokken partijen streven wij naar de optimale stikstofreductie op de kermis. Dit is niet mogelijk van de een op de andere dag, het zal een voortdurend proces zijn waarbij we elk jaar weer een beetje duurzamer worden.

Stap voor stap duurzamer

Om kermissen te verduurzamen doorlopen wij een aantal stappen met gemeenten en exploitanten. We zijn betrokken bij de inventarisatie van energieverbruik, tot aan het schetsen van netwerkontwerp en het samenstellen van een duurzaamheidsplan. Voorbeelden van veranderingen die wij kunnen doorvoeren: gebruik van batterijen in plaats van dieselaggregaten, energiezuinige attracties door gebruik van duurzame ledverlichting en elektromotoren die energie opwekken tijdens het afremmen van de attractie. Naast het verduurzamen van de energievoorziening, geven wij ook advies aan kermisexploitanten om de gehele kermis te verduurzamen. Denk daarbij aan afvalscheiding, de aanschaf van biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal en minder logistieke transportbewegingen bij bevoorrading.

De kermis toekomstbestendig en klimaatneutraal

We streven naar een energievoorziening voor de kermis waarbij duurzaamheid en stikstofreductie voorop staan. Met deze unieke strategie zijn we ervan overtuigd dat klimaatcompensatie dé manier is om de kermis toekomstbestendig en klimaatneutraal te maken. Elk jaar een stapje verder, continu inspelend op wat de toekomst ons gaat brengen, samen met kermisexploitanten, gemeenten, organisatoren en kermisbezoekers. Zodat ook de toekomstige generaties kunnen genieten van de gezellige Nederlandse kermissen!

Vrijblijvend informatie over DKN

Neem voor informatie een deelname aan het initiatief Duurzame Kermis Nederland contact op met de kermisspecialisten van Homan via kermis@homan.nl. Met veel plezier komen we vrijblijvend toelichten welke mogelijkheden deelname aan DKN biedt voor gemeenten, exploitanten en andere betrokkenen.

Gerelateerde berichten

Gevolgen van een overbelast elektriciteitsnet

Netbeheerders waarschuwen er al jaren voor: ons elektriciteitsnet is overbelast. Dit kan gevolgen…

Lees verder

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder