Profiteer van meer zonuren in Nederland met zonnepanelen

Geplaatst op 23 maart 2023

De zon schijnt steeds vaker in Nederland. We krijgen steeds meer zonuren en dat heeft zo zijn voordelen. Eén van die voordelen is dat zonnepanelen in Nederland steeds rendabeler worden. In dit blog-artikel gaan we dieper in op de toename van zonuren in Nederland en hoe dit de populariteit van zonnepanelen heeft doen stijgen.

Meer zonuren in Nederland

Het klimaat in Nederland verandert, en dat heeft ook gevolgen voor het aantal zonuren. Uit cijfers van het KNMI blijkt dat het aantal zonuren per jaar sinds de jaren ’80 gestaag is toegenomen. In 2020 werden er zelfs meer dan 2000 zonuren gemeten, wat neerkomt op een gemiddelde van bijna 6 uur zon per dag. Dit is een stijging van bijna 10% ten opzichte van de jaren ’80. Vorig jaar was ‘het jaar met de meeste zonnestraling sinds het begin van de metingen in 1965’, aldus het meteorologisch instituut in De Bilt. Vooral tijdens de zomer en lente van 2022 was er Nederland veel zonlicht met 17 procent meer zonnestraling. Schonere lucht is één van de verklaringen hiervoor.

Flink besparen op de energierekening

De toename van zonuren in Nederland heeft een positief effect op de populariteit van zonnepanelen. Afgelopen zomer werd in Nederland 40 procent meer energie met zonnepanelen opgewekt dan in dezelfde periode in het jaar ervoor. Uit cijfers van de website Energieopwek.nl, waarop de opbrengst van alle duurzame energiebronnen in Nederland wordt bijgehouden, blijkt dat het record niet alleen is veroorzaakt door de toegenomen zonnestraling. Er zijn ook opnieuw meer zonnepanelen bijgeplaatst in vergelijking met vorig jaar. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te laten installeren op hun dak. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn zonnepanelen een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Ten tweede zijn zonnepanelen steeds rendabeler geworden door de toename van zonuren. Hierdoor kunnen huishoudens flink besparen op hun energierekening.

Subsidies en regelingen

Om de overstap naar zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken, zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar. Zo kunnen huiseigenaren de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast zijn er gemeentelijke subsidies en leningen beschikbaar om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.

Zonnepanelen: duurzaam én steeds rendabeler

Met de toename van zonuren in Nederland wordt de aanschaf van zonnepanelen steeds aantrekkelijker. Zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar ook steeds rendabeler geworden. Door de beschikbare subsidies en regelingen wordt de overstap naar zonnepanelen nog aantrekkelijker. Zo dragen we met zijn allen bij aan een duurzamere toekomst en besparen we op onze energierekening.

Meer weten?

Meer weten over de installatie van zonnepanelen op uw woning of bedrijfspand? Neem contact met onze solar-specialisten van Homan of vul direct het aanvraagformulier in.

Gerelateerde berichten

Kerstverlichting in winkelstraten: wat kunnen we verwachten …

Met elke kerst die voorbij gaat, wordt de decoratie en kerstverlichting in onze winkelstraten…

Lees verder

Homan ontvangt CO2 reductiecertificaat 2023

Ook in 2023 heeft Homan de uitstoot van CO2 enorm gereduceerd. Hiervoor heeft Homan het CO2…

Lees verder

De kermis organiseer je voor iedereen

De ouderwetse gezelligheid van een kermis, verbindt jong en oud. Voor iedere gemeente is deze…

Lees verder