Salderingsregeling zonnepanelen blijft bestaan

Geplaatst op 13 februari 2024

De voordelige salderingsregeling voor alle eigenaren van zonnepanelen blijft bestaan. Het wetsvoorstel om de regeling af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. Voor de mensen die nog aan het overwegen zijn om zonnepanelen aan te schaffen zijn er nu geen belemmeringen meer als het gaat om terugverdientijd.

Zonnepanelen ook voor mensen die minder te besteden hebben

Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat de partijen BBB en PvdA/GL, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zij vrezen onder meer dat zonder de zogenoemde salderingsregeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.

Wat is de salderingsregeling?

Deze salderingsregeling staat huiseigenaren toe om de stroom die ze opwekken maar niet direct gebruiken te ‘salderen’ (met andere woorden verkopen aan de energieleverancier). De salderingsregeling maakt het voor mensen mogelijk om de stroom die ze in de zomer opwekken te gebruiken om de kosten van de duurdere stroom in de winter te compenseren. Dit leidt tot lagere energierekeningen en een snellere terugverdientijd van de investering in zonnepanelen. Het behoud van de salderingsregeling is essentieel voor de verduurzaming van woningen in Nederland. Het stimuleert de overstap naar zonne-energie, wat bijdraagt aan de energietransitie. 

Jetten: zonnepanelen sowieso een goede investering

Ondanks de goedkopere zonnepanelen en de argumentatie van minister Jetten dat ze ook zonder saldering een goede investering zijn, zijn er zorgen over de impact van de afschaffing op de verduurzaming, met name in de huursector. Organisaties zoals Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben ook opgeroepen tot het behoud van de regeling.

Ook zonnepanelen?

Nu bekend is geworden dat de salderingsregeling zal blijven bestaan is er geen reden meer om te wachten met de aanschaf van zonnepanelen. Profiteer nu van de prijsdalingen van zonnepanelen in de afgelopen periode. Vraag nu een direct offerte aan of doe de dakscan om inzicht te krijgen in de mogelijkheden op uw eigen dak! Spreekt u liever eerst met één van onze specialisten? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde berichten

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder