Tips voor kerstverlichting: LED in de boom is 8x zuiniger

Geplaatst op 28 november 2023

Bij Kerstmis hoort kerstverlichting! Bij voorkeur kerstverlichting die zowel sfeervol als energiezuinig is! Zowel voor binnen als buiten zijn er kerst-LED-lampen verkrijgbaar met een warme uitstraling. Door bijvoorbeeld te kiezen voor LED-verlichting in plaats van traditionele gloeilampen, kun je aanzienlijk besparen op elektriciteit. Dit resulteert in lagere kosten op je energierekening!

Verminder je stroomverbruik

De milieu-impact van kerstlampjes zit vooral in het stroomverbruik. Met zuinige ledlampjes bespaar je daar flink op. Een snoer met ledlampjes is 8 keer zo zuinig als een snoer met gloeilampjes. Zet verder de verlichting uit als je niet thuis bent of naar bed gaat. Een timer is daarvoor handig. Zo heb je een feestelijke kerst met minder milieu-impact.

Op de website van milieucentraal hebben we vier handige, bruikbare tips gevonden om de impact op het milieu te verminderen met kerstverlichting. Dit zijn ze:

Tip 1: gebruik LED kerstverlichting

Kerstverlichting met led-lampjes is zuinig en gaat lang mee. Zulke lampjes zijn vaak iets duurder, maar dat verdien je terug op je energierekening. Ledverlichting gaat heel efficiënt met energie om. Kerstlampjes met ledjes zijn ongeveer 8 keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. Door het lagere elektriciteitsverbruik, is de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen minder (en de elektriciteitsrekening lager).

Gloeilampen en halogeenlampen verdwijnen uit de winkel als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign, maar deze regel geldt niet voor kerstverlichting. Voor kerstverlichting is er ook geen verplicht energielabel. Ga je kerstverlichting kopen? Kijk dan op kerstverlichting.nl voor duurzame oplossingen!

Tip 2: gebruik een tijdschakelaar

Als je een timer of tijdschakelaar gebruikt om de verlichting aan- en uit te schakelen, voorkom je dat de lampjes de hele nacht branden. Met behulp van een timer, kun je instellen op welk moment de kerstverlichting automatisch aan en uit gaat. Zo voorkom je dat de verlichting onnodig blijft branden. Je kunt natuurlijk ook handmatig of via een normale schakelaar de kerstverlichting uitdoen, maar dan loop je het risico dat je het vergeet.

Tip 3: trek de stekker uit het stopcontact

Zit er een transformator bij de kerstverlichting? Trek de stekker dan uit het stopcontact als het licht niet brandt. Zo voorkom je sluipverbruik. Sommige soorten kerstverlichting werken op een lage spanning en zijn daarom voorzien van een transformator. Vooral oudere transformators hebben last van sluipverbruik: ze verbruiken ook stroom als het licht uit staat. Je stopt dit sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te halen, of door een timer of tijdschakelaar te plaatsen tussen de transformator en het stopcontact. Nieuwe transformatoren hebben een heel laag sluipverbruik.

Tip 4: kies veilige kerstverlichting voor buiten

Kies voor kerstverlichting buiten alleen veilige (led) kerstlampjes of lichtslangen die beschermd zijn tegen vocht en vuil. Voor verlichting buiten heb je speciale kerstlampjes of lichtslangen nodig die beschermd zijn tegen vocht en vuil. Zo’n bescherming staat op de verpakking vermeld als ‘IP23’ (of een hoger cijfer). Sommige buitenlampjes werken met een transformator die netspanning omzet naar een lagere spanning, bijvoorbeeld 12 of 24 V. Dat verkleint de risico’s.  Ben je van plan om kerstverlichting voor buiten te kopen? Kijk dan op kerstverlichting.nl voor duurzame buitenoplossingen!

Gebruik tot 95% minder stroom met kerstverlichting

Wil je meer weten over het verschil in energiegebruik tussen led-lampjes en ouderwetse gloeilampjes per type kerstverlichting? Ga dan naar de website van Milieucentraal en lees hoe je hetzelfde sfeerlicht kunt bereiken met 95 procent minder stroom. En lees hier wat Homan verder allemaal doet op het gebied van duurzaamheid.

Wil je duurzame kerstverlichting aanschaffen? Ga dan naar kerstverlichting.nl voor een compleet aanbod voor binnen– en buiten kerstverlichting. Voor kerstverlichting in winkelgebieden ben je bij Homan ook aan het juiste adres.

Gerelateerde berichten

Gevolgen van een overbelast elektriciteitsnet

Netbeheerders waarschuwen er al jaren voor: ons elektriciteitsnet is overbelast. Dit kan gevolgen…

Lees verder

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder