Veiligheid bij plaatsen van zonnepanelen. Het antwoord op 3 belangrijke vragen.

Geplaatst op 16 februari 2023

Veiligheid is heel belangrijk bij de installatie van zonnepanelen. Dat gaat over de veiligheid van de gebruiker, maar ook over de veiligheid van de monteurs die de zonnepanelen op het dak installeren. Door de snelgroeiende vraag in de markt is het aantal installatiebedrijven in rap tempo toegenomen. Uit onderzoek van de arbeidsinspectie blijkt dat lang niet al deze bedrijven zich aan de veiligheidsvoorschriften houden. Hoe weet je of een installateur veilig te werk gaat? We geven antwoord op 3 belangrijke vragen over het veilig installeren van zonnepanelen.

1 – Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van zonnepanelen installateurs?

In eerste instantie is dat de werkgever van de installateur die op jouw dak gaat monteren. Maar als er iets misgaat terwijl er iemand op jouw dak aan het werk is, dan kun je daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Het is dus heel belangrijk dat je nagaat of een installateur veilig te werk gaat.

2 – Welke veiligheidsmaatregelen moet een monteur nemen tijdens de installatie van zonnepanelen op een dak?

Iedere monteur van zonnepanelen moet zich houden aan de wetten en regels die er zijn om de veiligheid te garanderen. Goede monteurs zullen daarom altijd over een VCA-certificaat beschikken. Dit is het bewijs dat zij een VCA-cursus (Veiligheid, gezondheid, milieu- Checklist Aannemers) hebben gevolgd. Met een VCA-certificaat mag je ervan uitgaan dat de monteur weet hoe veilig te werken. Zo moeten zonnepanelen monteurs altijd:

  • Gebruikmaken van valbeveiliging bij werkzaamheden die op meer dan 2,5 meter hoogte worden uitgevoerd;
  • Met z’n tweeën zijn, zodat er iemand is om in te grijpen als er iets misgaat;
  • Hun materialen vervoeren via een steigerlift. Een ladder is niet voor het transporteren van materialen;
  • Rekening houden met de weersomstandigheden (denk aan harde wind, extreme hitte of kou);
  • De werkzaamheden in de meterkast uit laten voeren door een gecertificeerd elektromonteur. Tijdens deze werkzaamheden mag er geen spanning op de kast staan.

3 – Hoe weet je of je met een gecertificeerd installateur te maken hebt?

Op de website CentraalRegisterTechniek.nl en EchteInstallateur.nl staan installatiebedrijven en adviseurs met een erkenning of een certificaat via InstallQ. InstallQ is een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit van installatiebedrijven controleert. Check ook altijd of het bedrijf dat de zonnepanelen aansluit, in het bezit is van een NEN 1010-7 normering. Dat is de norm voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties.

Veiligheid staat bij Homan voorop

De installatie van zonnepanelen op daken en werken met stroom is niet zonder risico’s. Dat vraagt om absolute veiligheid in het werk. Daarom investeren wij continu in de kennis van onze mensen, het onderhoud van ons materiaal en zijn onze certificeringen altijd up to date. Bij Homan werken we uitsluitend met gecertificeerde monteurs, is veiligheid dagelijks onderwerp van gesprek én hebben wij een Middelbaar Veiligheidskundige in ons team. Zo voorkomen we onnodige risico’s en gevaarlijke situaties bij onze opdrachtgevers.

Wilt u meer weten over de veilige installatie van zonnepanelen en bent u op zoek naar een gecertificeerd installateur? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Elektriciteit en aggregaten tijdens de Dam tot Damloop

Afgelopen weekend hebben 40.000 enthousiaste lopers de straten van Amsterdam en Zaandam veroverd…

Lees verder

Aggregaten oplossing voor toenemende schaarste op energienet

In Nederland is er sprake van toenemende schaarste op het energienet. Deze schaarste heeft meerdere…

Lees verder

Groene stroom door Homan tijdens F1 Grand Prix in Zandvoort

Tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix draaide het volledige F1 Media Centre op onze…

Lees verder