Verlichten van de toekomst: duurzame kerstverlichting in winkelstraten

Geplaatst op 19 oktober 2023

De feestelijke sfeer van de kerstperiode wordt vaak geassocieerd met fonkelende lichtjes die winkelstraten en pleinen verlichten. Kerstverlichting is een essentieel onderdeel van kerst, maar het is ook belangrijk om te streven naar duurzaamheid.

In dit blog-artikel gaan we dieper in op manieren waarop winkelstraten hun kerstverlichting duurzamer kunnen maken.

Waarom is duurzame kerstverlichting belangrijk?

 1. Energieverbruik verminderen
  Traditionele kerstverlichting verbruikt veel elektriciteit, wat leidt tot hoge energierekeningen en een grotere belasting van het elektriciteitsnet.
 2. Vermindering van CO2-uitstoot
  Het verminderen van energieverbruik resulteert in minder CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.
 3. Langere levensduur
  Duurzame kerstverlichting, zoals bijvoorbeeld LED-lampen, gaat veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Dit betekent minder afval en lagere vervangingskosten op de lange termijn.
 4. Kostenbesparing
  Hoewel de initiële kosten van LED-verlichting iets hoger kunnen zijn, worden deze kosten snel terugverdiend door de lagere energierekeningen en onderhoudskosten.
Duurzame kerstverlichting in Almere Centrum

Hoe we kerstverlichting in winkelstraten duurzamer kunnen maken:

1 – Gebruik LED-verlichting

Het overstappen naar LED-verlichting is een van de meest effectieve manieren om kerstverlichting duurzamer te maken. LED-lampen zijn energiezuinig, hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat de feestelijke sfeer behouden blijft. Duurzame kerstverlichting met LED-technologie verbruikt tot 90% minder energie, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk wordt verkleind.

2 – Schakel over op zonne-energie

Overweeg het gebruik van zonne-energie om kerstverlichting van stroom te voorzien. Zonnepanelen kunnen overdag zonne-energie opslaan en ’s nachts de verlichting voeden, waardoor het energieverbruik tot nul wordt teruggebracht.

3 – Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren

Installeer tijdschakelaars en bewegingssensoren om de verlichting alleen in te schakelen wanneer dat nodig is. Op rustige momenten of na sluitingstijd kan de verlichting automatisch worden gedimd of uitgeschakeld, wat energie bespaart.

4 – Hergebruik en recycle

Investeer in duurzame kerstdecoraties die jaar na jaar kunnen worden hergebruikt. Als verlichting toch moet worden vervangen, zorg dan voor de juiste recycling om afval te minimaliseren.

5 – Creëer bewustwording

Betrek lokale verenigingen, winkeliers en bewoners bij duurzaamheidsinspanningen voor kerstverlichting. Organiseer bijvoorbeeld bewustwordingscampagnes om het belang van duurzame verlichting te benadrukken.

Duurzame kerstverlichting in het Museumkwartier in Amsterdam

Milieubewust én economisch verstandig

Het verduurzamen van kerstverlichting in winkelstraten is niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook economisch verstandig. Het overstappen naar LED-verlichting, het gebruik van zonne-energie en het implementeren van slimme technologieën kunnen het energieverbruik verminderen en de ecologische voetafdruk minimaliseren. Het is tijd om de feestelijke sfeer van kerst te behouden en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal. Samen kunnen we een stralende en groene kerst vieren!

Ook aan de slag met het verduurzamen van kerstverlichting in winkelstraten? Neem contact op met onze specialisten! Kijk op ook kerstverlichting.nl voor duurzame kerstverlichting bij u thuis!

Gerelateerde berichten

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder

Onvoldoende netstroom beschikbaar? Gebruik een aggregaat!

Aggregaten kunnen voor de meest uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Of het nu gaat om een…

Lees verder

Kerstverlichting in winkelstraten: wat kunnen we verwachten …

Met elke kerst die voorbij gaat, wordt de decoratie en kerstverlichting in onze winkelstraten…

Lees verder