Afgelopen week is een onderzoek gepubliceerd van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) over het hacken van zonnepanelen. In het onderzoek komt naar voren dat een groot aantal omvormers vaak eenvoudig te hacken zijn. Een hacker kan er in sommige gevallen voor zorgen dat zonnepanelen niet meer werken. Daarnaast zag de RDI dat het voor hackers mogelijk is om instellingen van het apparaat aan te passen. In het ergste geval kan dat leiden tot brand.
Klanten van Homan zijn in goede handen
Veel aanbieders van zonnepanelen en installateurs van zonnepanelen voldoen niet aan de eisen. Hacken van zonnepanelen ligt op de loer. Gelukkig geldt dat niet voor Homan: de klanten van Homan zijn in goede handen!
Naar aanleiding van het onderzoek geeft het RDI de volgende adviezen aan consumenten:
Kies voor omvormers met CE-markering
De RDI adviseert een omvormer aan te schaffen waar een CE-markering op staat. Een omvormer zonder CE-markering voldoet niet aan de eisen. Het is zaak hier goed op te letten bij aanschaf. Uit dit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen de CE-markering onterecht op het product is aangebracht. De Enphase omvormers die Homan overwegend installeert hebben een authentieke CE-markering en voldoen aan de eisen!
Zorg voor goede beveiliging van uw draadloze netwerk
Volgens Enphase zijn de Micro Omvormers van Enphase niet direct te hacken aangezien deze samen met de Envoy (gateway) via power line communication (PLC) werken. Het zwakste punt van de complete installatie is het internet van de eindgebruiker zelf. Zodra hier toegang tot is, heeft men toegang tot het complete netwerk. In dit draadloze netwerk is de Envoy te benaderen en vanuit daar ook de omvormers. Zorg dus voor een goede beveiliging van uw draadloze netwerk.
Zorg voor vakkundige installatie
De manier waarop een zonnepaneelinstallatie is geïnstalleerd, heeft ook invloed op het stoorgedrag van de installatie. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de manier waarop kabels worden gelegd. U kunt hier ook op letten. Zo kunt u installateurs herinneren aan hun verantwoordelijkheid om zonnepalen storingsvrij te aan te leggen. Uiteraard moeten de omvormer en andere onderdelen wel voldoen aan de eisen. Als dit niet het geval is, kan ook een juist aangelegde installatie storen. Homan Solar werk alleen met gecertificeerde monteurs en met gecertificeerde producten. Hiermee bent u verzekerd van een veilige elektrotechnische installatie die voldoet aan de wettelijke normen!
Cyberveiligheid
Cyberveiligheid heeft u als consument voor een belangrijk deel ook zelf in de hand. De RDI geeft de volgende tips om hacken van zonnepanelen te voorkomen:
- Stel sterke en unieke wachtwoorden in (denk hierbij aan een wachtwoord met een combinatie van kleine en grote letters, cijfers, leestekens en symbolen). Als een apparaat een standaardwachtwoord heeft, verander deze dan direct bij het eerste gebruik.
- Controleer regelmatig of er updates beschikbaar zijn.
- Als het apparaat wordt verbonden met een Wi-Fi netwerk, doe dit dan via een netwerkverbinding die losstaat van het hoofdnetwerk. Bijvoorbeeld een gastnetwerk.
- Schakel tweefactor-authenticatie in als dit mogelijk is.
- Bedenk of het nodig is dat het apparaat met het internet verbonden is. Is dit niet het geval, dan kunt u het apparaat misschien beter niet met het internet verbinden, om onnodige risico’s te vermijden.
- Wees tot slot ook kritisch of het nodig is om bepaalde (persoons)gegevens te verstrekken.
Met de bovenstaande acties verkleint u de kans op een groot aantal risico’s. Bijvoorbeeld dat gegevens over energieopbrengst of persoonsgegevens inzichtelijk zijn voor buitenstaanders of worden misbruikt. Of dat zonnepaneelinstallatie bewust wordt uitgeschakeld door derden. Daardoor ligt de energievoorziening van uw huishouden stil. Ook draagt u hiermee uiteindelijk bij aan de veiligheid van de gezamenlijke digitale infrastructuur en samenleving. Lees hier het volledige rapport van het onderzoek van de RDI.
Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.