Hengelo organiseert de groenste kermis van Nederland

Geplaatst op 1 november 2022

Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor mensen van heinde en ver naar het centrum van Hengelo trekken: de Lambertuskermis. Net als andere jaren staan van 14 t/m 18 september de attracties op volle toeren te draaien en schalt de muziek door de straten. Maar toch is het anders dan anders, want dit jaar draait de kermis op batterijen en volledig zonder uitstoot van fossiele brandstof.

Batterijen in plaats van aggregaten

Attracties op een kermissen zorgen voor een piek in de adrenaline van bezoekers, maar ook in het stroomverbruik. “Ze gaan van nul naar 100 procent vermogen in een splitsecond. Dat vraagt enorm veel energie. Staan er veel attracties, dan zorgt dat voor enorme pieken in het stroomverbruik. De standaard netaansluiting kan dat niet aan,” legt Han Huiskamp van Hengelose bedrijf SmartGrid BV uit. Eerder stonden er dieselaggregaten om dat extra verbruik op te vangen. Dit jaar vangen de batterijen van SmartGrid dit extreme verbruik op, waardoor duizenden liters diesel wordt bespaard.

Veilig en duurzaam

De batterijen slaan de hele dag stroom op. Als de kermis op volle toeren draait, en meer stroom nodig is dan het netwerk aan kan, wordt de opgeslagen lading in de batterijen gebruikt. “Dat is simpel uitgelegd hoe het werkt, maar in de praktijk is het een ingewikkeld proces. Wij hebben jarenlang onderzoek gedaan en getest om onze batterijen voor grote evenementen geschikt en veilig te maken,” licht Huiskamp toe. Het is overigens niet de eerste keer dat voor de stroomvoorziening van de kermis in Hengelo batterijen worden ingezet. Vorig jaar draaide een gedeelte van de attracties al op batterijen als test.

Meten, weten en verbeteren

Organisator Auke Doornbosch vertelt daarover: “De afgelopen jaren hebben we samen met Homan BV veel getest en gemonitord om het verbruik in kaart te brengen. Zij zijn specialist als het gaat om stroomvoorzieningen op kermissen, en zijn onze partner in dit traject. Dit jaar zijn we er klaar voor om zonder aggregaten te draaien. Dat is een unicum en daar zijn we trots op.” Ook tijdens deze editie van de kermis zal er steeds een monteur van Homan aanwezig zijn om metingen uit te voeren. “Dit is pas een eerste stap. De ambitie is om de kermis in 2026 helemaal klimaat neutraal te laten draaien,” aldus Doornbosch.

Kermis van de toekomst

Zowel Auke Doornbosch, Han Huiskamp als Peter Homan zijn ervan overtuigd: dit is een eerste stap naar de kermis van de toekomst. “Wat we hier in Hengelo voor elkaar hebben gekregen is een mooi voorbeeld voor andere kermis organisaties in Nederland. Innovaties, slimme oplossingen en een goede samenwerking tussen organisatie en exploitanten, maken het mogelijk om energie duurzaam in te zetten. Daar moeten we met elkaar in blijven investeren,” vindt Peter Homan.

Gerelateerde berichten

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder