Feestelijk en stralend zijn deze beelden van het Museum Kwartier in Amsterdam. Net als in heel veel andere winkelstraten is hier de afgelopen weken hard gewerkt om de feestverlichting op te hangen. Maar voordat de lichtjes kunnen worden ontstoken, wordt er al weken gewerkt om dit verbluffende resultaat neer te zetten.
Geen standaard feestverlichting
“Wij denken het hele jaar door aan de kerstperiode,” lacht Peter van Elektrotechnisch Bureau Homan uit Mijdrecht. Vanaf dat moment beginnen de aanvragen voor feestverlichting bij hem binnen te stromen. Ondanks dat zijn magazijn vol staat met stellingen waar honderden – misschien wel duizenden – ornamenten, kerstfiguren en guirlandes zijn opgeslagen, levert Homan niet zomaar standaard feestverlichting.
Ontwerp op maat
“Wij ontwerpen en maken alles in huis. Iedere locatie verdient een eigen uitstraling en sfeer, daarom bekijken we iedere aanvraag apart en maken we een voorstel op maat,” licht Peter hun werkwijze toe. Natuurlijk komt het voor dat in de betoverende plannen bestaand materiaal wordt gebruikt, maar elk jaar opnieuw rollen er hier weer schitterende nieuwe ontwerpen van de tekentafel.
Made in Holland
Om die ontwerpen te realiseren stappen ze bij Homan niet naar grote fabrikanten overzee, maar kiezen voor een duurzame en efficiënte productiewijze. Bij Homan wordt alles in huis gemaakt. Van de tekeningen, het laswerk tot het aanbrengen van de duizenden lampjes. “De LED-lampjes zelf komen overigens wel uit China,” licht Homan toe. Maar het samenstellen van de materialen en monteren van de lichtjes, dat gebeurt allemaal in het magazijn in Mijdrecht en in samenwerking met lokale partners. “Wij leveren dus oer-Hollandse feestelijkheid en weten precies wat we ophangen in de straten. Doordat we alle onderdelen zelf samenstellen kunnen we de allerbeste kwaliteit garanderen en flexibel inspelen op de wensen van onze klanten.”
Schitterend en goed voor de omzet
Voor Peter is het ieder jaar weer een mooi moment als de lichten aangaan. Begin jaren zestig van de vorige eeuw was het zijn opa die voor het eerst feestverlichting in de Leidsestraat aanbracht. De winkeliers zagen hun omzetten toen met meerdere procenten stijgen. “Schitterend toch, dat we na al die jaren de mensen hier nog steeds een warm en welkom gevoel mogen geven in de donkere dagen voor Kerst.” Allicht dat je de volgende keer even extra omhoogkijkt, als je in de wintermaanden door het Amsterdamse Museum Kwartier struint.