Dat er veel gaat veranderden rondom salderen is wel duidelijk. Wél salderen, niet salderen, deels salderen. Voor veel mensen is het onduidelijk wat er gaat gebeuren. In dit blogartikel zetten we alle belangrijke informatie rondom salderen overzichtelijk op een rijtje.
Dan weet je precies wat salderen vanaf 2023 voor jou betekent! En dat investeren in zonnepanelen nog steeds interessant blijft!
“Als je in 2023 zonnepanelen koopt, is je voordeel te vergelijken met 5 procent rente op een spaarrekening”
Wat is “salderen” eigenlijk?
Wat is salderen nou eigenlijk precies? Met zonnepanelen wek je veel stroom op. Een deel van deze stroom gebruik je direct zelf. De rest lever je terug aan het stroomnet. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de zon veel schijnt en jij niet thuis bent om de stroom direct te gebruiken. In dat geval lever je het overschot aan stroom terug aan het stroomnet, dit noemen we “terugleveren”. Op je energierekening zie je vervolgens precies het aantal kilowattuur (kWh) dat je hebt afgenomen. Ook zie je hoeveel kilowattuur aan stroom je aan het stroomnet hebt teruggeleverd. Beide hoeveelheden worden met elkaar verrekend. Dat heet salderen.
Plan kabinet: afbouw salderingsregeling zonnepanelen
Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen.
Plan: stapsgewijs afbouwen salderingsregeling
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031:
- 2023: 100%
- 2024: 100%
- 2025: 64%
- 2026: 64%
- 2027: 55%
- 2028: 46%
- 2029: 37%
- 2030: 28%
- 2031: 0%
Vergoeding voor terugleveren elektriciteit
In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat de eigenaar van de zonnepanelen heeft afgesproken met de energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Deze regeling treedt in werking een dag na publicatie van de wet in het Staatsblad. Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de vergoeding vast die energieleveranciers hun klanten minimaal moeten geven voor elektriciteit die zij niet kunnen salderen. Dit gebeurt op basis van advies van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Investeren in zonnepanelen blijft interessant
Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen, omdat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn namelijk steeds goedkoper en efficiënter. Omdat over weggestreepte elektriciteit geen belasting hoeft te worden betaald, zorgt de regeling ervoor dat de overheid minder belastinginkomsten heeft. En energieleveranciers maken extra kosten, die zij doorberekenen aan alle klanten. Hierdoor stijgt voor iedereen het energietarief, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Dat wil het kabinet tegengaan.
Terugverdientijd van 7 jaar
Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. Onderzoek van TNO laat zien dat dit binnen 7 jaar is, en zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Lees het blogartikel over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
Minder salderen? Meer zonnestroom zelf verbruiken
Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om méér van je zonnestroom zelf te verbruiken. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Want elke kilowattuur zonnestroom die je zelf verbruikt, hoef je niet te kopen. Wil je weten hoe zonnepalen precies werken? Lees dan dit blogartikel.
6 tips: meer zonnestroom zelf verbruiken
- Zet de wasmachine en de vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Veel van deze apparaten hebben een timer voor uitgestelde start.
- Zet ook de wasdroger pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Maar doe dit alleen als er iemand thuis is.
- Zet deze apparaten na elkaar aan. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt.
- Heb je een elektrische auto? Laad die zo veel mogelijk op als je stroom opwekt. Check ook de mogelijkheden van je auto, oplaad-app en laadpaal om dit automatisch in te stellen.
- Verwarm het water in het voorraadvat van je volledig elektrische warmtepomp overdag met zonnestroom.
- Als je zonnepanelen nog moeten worden geplaatst, kijk dan of je ze op oost en west kunt richten, in plaats van zuid.
Thuisbatterij
Een thuisbatterij kan zonnestroom opslaan die je produceert maar niet meteen verbruikt. Ook hiermee verhoog je je verbruik van je zonnestroom, van ongeveer 30 procent naar zo’n 60 procent.
Meer weten?
Wil je meer weten of ben je benieuwd wat de salderingsregeling voor jouw specifieke situatie betekent? Onze specialisten vertellen je graag meer over wat de afbouw van het salderen voor jouw betekent en informeren je graag over de mogelijkheden.
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/ en https://www.milieucentraal.nl/