Zonnepanelen: hoeveel heb je er nodig?

Geplaatst op 23 mei 2023

Het gebruik van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gestegen in Nederland. Het is een schone en duurzame manier om elektriciteit op te wekken én het levert een aanzienlijke besparing op uw energierekening op. Maar hoeveel zonnepanelen heeft u eigenlijk nodig om maximaal te besparen op uw energierekening?

De hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn de vier belangrijkste factoren:

1 – Uw energieverbruik:

U moet weten hoeveel energie u verbruikt om te kunnen bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. U kunt uw energierekening gebruiken om te bepalen hoeveel kilowattuur (kWh) u per jaar verbruikt.

2 – Aantal zonuren:

Het aantal zonuren in uw regio, is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen. Regio’s met meer zon hebben minder zonnepanelen nodig dan gebieden met minder zon.

3 – Efficiëntie van de zonnepanelen:

De efficiëntie van de panelen die u kiest, is ook van invloed op het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Een hogere efficiëntie betekent dat u minder zonnepanelen nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

4 – Beschikbare dakoppervlakte voor panelen:

U heeft voldoende dakoppervlak nodig om het aantal benodigde zonnepanelen te kunnen plaatsen. De beschikbare dakoppervlakte kan dus een beperkende factor zijn bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen.

Analyse door professionele installateur

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een professionele installateur. U kunt deze professionele installateur vragen om een ​​analyse uit te voeren om de optimale opstelling van de zonnepanelen te bepalen en het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Zo bent u verzekerd van de beste oplossing voor uw specifieke situatie.

Rekenvoorbeeld zonne-energie:

Om u een indicatie te geven van de benodigde zonnepanelen, geven we u een rekenvoorbeeld. Heeft u een gezin van 4 personen, dan is volgens het Nibud uw gemiddeld stroomverbruik 4.010 kWh. Uw gemiddelde stroomverbruik kan daar natuurlijk boven of onder zitten, afhankelijk van uw specifieke situatie. Stel dat u een gemiddeld huis heeft en ongeveer 4000 kWh per jaar verbruikt. U wilt genoeg zonnepanelen installeren om uw energierekening zo veel mogelijk te verlagen. In dit geval zou u ongeveer 10 panelen van 430wp nodig hebben om uw verbruik uit eigen bron op te wekken. Houd er rekening mee dat deze indicatieve berekening gebaseerd is op een gemiddeld huis en dat uw specifieke situatie mogelijk anders is, zoals bijvoorbeeld de ligging van de woning en eventuele schaduwvorming.

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om geld te besparen op je energierekening. Door te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan je energiebehoeften te voldoen, kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk bespaart op je energierekening en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen bij u thuis? Vraag dan vrijblijvend een advies op maat aan via het aanvraagformulier. Onze specialisten helpen u graag!

Gerelateerde berichten

De 6 grootste trends in feestverlichting voor winkelstraten

Feestverlichting is van groot belang in winkelstraten. Het is niet alleen belangrijk om de…

Lees verder

Afscheid van Hein na 43 jaar Homan

Na 43 jaar trouwe dienst bij Homan gaat Hein genieten van zijn welverdiende pensioen en zijn…

Lees verder

Kies het juiste aggregaat voor uw event

Het organiseren van een evenement of kermis is een uitdagende onderneming. Eén van de…

Lees verder