Zonnepanelen: hoeveel heb je er nodig?

Geplaatst op 23 mei 2023

Het gebruik van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gestegen in Nederland. Het is een schone en duurzame manier om elektriciteit op te wekken én het levert een aanzienlijke besparing op uw energierekening op. Maar hoeveel zonnepanelen heeft u eigenlijk nodig om maximaal te besparen op uw energierekening?

De hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn de vier belangrijkste factoren:

1 – Uw energieverbruik:

U moet weten hoeveel energie u verbruikt om te kunnen bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. U kunt uw energierekening gebruiken om te bepalen hoeveel kilowattuur (kWh) u per jaar verbruikt.

2 – Aantal zonuren:

Het aantal zonuren in uw regio, is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen. Regio’s met meer zon hebben minder zonnepanelen nodig dan gebieden met minder zon.

3 – Efficiëntie van de zonnepanelen:

De efficiëntie van de panelen die u kiest, is ook van invloed op het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Een hogere efficiëntie betekent dat u minder zonnepanelen nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

4 – Beschikbare dakoppervlakte voor panelen:

U heeft voldoende dakoppervlak nodig om het aantal benodigde zonnepanelen te kunnen plaatsen. De beschikbare dakoppervlakte kan dus een beperkende factor zijn bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen.

Analyse door professionele installateur

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een professionele installateur. U kunt deze professionele installateur vragen om een ​​analyse uit te voeren om de optimale opstelling van de zonnepanelen te bepalen en het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Zo bent u verzekerd van de beste oplossing voor uw specifieke situatie.

Rekenvoorbeeld zonne-energie:

Om u een indicatie te geven van de benodigde zonnepanelen, geven we u een rekenvoorbeeld. Heeft u een gezin van 4 personen, dan is volgens het Nibud uw gemiddeld stroomverbruik 4.010 kWh. Uw gemiddelde stroomverbruik kan daar natuurlijk boven of onder zitten, afhankelijk van uw specifieke situatie. Stel dat u een gemiddeld huis heeft en ongeveer 4000 kWh per jaar verbruikt. U wilt genoeg zonnepanelen installeren om uw energierekening zo veel mogelijk te verlagen. In dit geval zou u ongeveer 10 panelen van 430wp nodig hebben om uw verbruik uit eigen bron op te wekken. Houd er rekening mee dat deze indicatieve berekening gebaseerd is op een gemiddeld huis en dat uw specifieke situatie mogelijk anders is, zoals bijvoorbeeld de ligging van de woning en eventuele schaduwvorming.

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om geld te besparen op je energierekening. Door te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan je energiebehoeften te voldoen, kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk bespaart op je energierekening en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen bij u thuis? Vraag dan vrijblijvend een advies op maat aan via het aanvraagformulier. Onze specialisten helpen u graag!

Gerelateerde berichten

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder