Zonnepanelen? Voorkom brand met een Scope 12 installateur

Geplaatst op 18 januari 2024

Neem geen risico: kies voor een installateur die voldoet aan Scope 12. Steeds meer verzekeraars stellen de Scope 12-keuring verplicht voor (bedrijfs)panden. Deze beoordeling is gericht op technische kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties en komt vanuit de verzekeraars.

Neem geen risico: kies voor een installateur die voldoet aan Scope 12.

Ook de zonnepaneel-installaties van Homan worden regelmatig onderworpen aan een SCIOS Scope 12 beoordeling. De installaties van Homan scoren op deze beoordeling altijd goed. En dat is goed nieuws! Zo hoeven onze (toekomstige) klanten zich geen zorgen te maken en weten ze dat onze installaties zowel technisch als qua veiligheid dik in orde zijn. We werken niet voor niets alleen met gecertificeerde (InstallQ) monteurs.

Waarom Scope 12?

De Scope 12 keuring is ontwikkeld door Holland Solar, Het Verbond van Verzekeraars en inspectiebedrijven, en is bedoeld om risico’s tegen te gaan. Het aantal zonne-energie installaties neemt toe in Nederland, maar de kwaliteit van de installatie en de gebruikte materialen laat af en toe te wensen over. Verkeerd geïnstalleerde of ondeugdelijke zonne-energie systemen kunnen brand veroorzaken. Hierdoor neemt de schadelast voor verzekeraars toe. Door onder andere Nationale Nederlanden, wordt hierom een Scope 12 keuring als eis gesteld bij het verzekeren van een (bedrijfs)pand met een zonne-energie installatie. SCIOS Scope 12 is onderdeel van de Deelregeling Elektrisch Materieel.

Wat wordt er gecontroleerd bij Scope 12?

Bij de Scope 12 wordt de hele zonnestroominstallatie gecontroleerd door een gecertificeerde inspecteur. Een keuring kan nodig zijn voor de verzekeraar om de polis te kunnen blijven verstrekken aan de verzekeringsnemer of te wel de eigenaar van de zonne-energie installatie. Bij de inspectie zal gelet worden op o.a. de volgende onderdelen;

  • Aansluitingen van de omvormer en plaatsing hiervan
  • Bouwkundige veiligheid
  • Kwaliteit van de panelen
  • Gehele samenhang van de installatie
  • Elektrische veiligheid

Eenmalige inspectie en vervolginspecties

De Scope 12 keuring bestaat naast een eerste eenmalige inspectie ook uit vervolginspecties die periodiek worden gehouden. De eerste inspectie is bedoeld voor het beoordelen van de gehele installatie en de aanleg. Er wordt bekeken of de installatie voldoet aan de geldende normen en aan de instructies vanuit de fabrikant. Hierbij wordt gelet op het brandrisico, elektrische veiligheid, draagkracht van het dak en de wijze van aanleg. Tijdens de vervolginspecties wordt de staat van de installatie op dat moment beoordeeld en krijgt u tips om brandrisico tegen te gaan. Ook hier wordt weer gekeken naar de brandveiligheid en elektrische veiligheid en worden de ventilatie en de draagkracht van de constructie beoordeeld.

SCIOS Scope 12 en uw bedrijfsgebouw verzekeren

Vanaf 1 januari 2023, is brandschade door zonne-energie installaties alleen gedekt wanneer de installatie voldoet aan de Scope 12 eisen. Een Scope 12 inspectie is vooralsnog alleen verplicht bij 50 of meer zonnepanelen. De inspectie kan ook worden gebruikt bij kleinere installaties (zoals zonnepanelen op woonhuizen) maar wordt daar (nog) niet verplicht gesteld.

Wat betekent Scope 12 voor jouw zonnestroominstallatie?

Nog niet alle verzekeraars stellen de Scope 12-keuring verplicht. Of jij deze keuring uit moet laten voeren, hangt volledig van je verzekeraar af. Door de keuring verplicht te stellen, minimaliseren verzekeraars het risico op problemen. Ook is de kans kleiner dat ze geld moeten uitkeren. Ook als je verzekeraar de Scope 12-keuring niet verplicht stelt, is het verstandig wel een keuring aan te vragen. Bij de inspectie komen namelijk alle risico’s, defecten en afwijkingen van jouw zonnestroominstallatie naar boven. Kan je direct actie ondernemen en de problemen voor zijn.

Neem geen risico: kies voor een installateur die voldoet aan Scope 12

De installaties van Homan scoren op altijd goed op de keuring van Scope 12. Als (toekomstige) klant hoef je je geen zorgen te maken en weet je dat de installaties technisch goed en veilig zijn. Bovendien werkt Homan alleen met gecertificeerde (InstallQ) monteurs. Dus: neem geen risico en voorkom brand met een installateur die voldoet aan de Scope 12 keuring! Neem contact op met de Solar specialisten van Homan of doe de dakscan voor zoneepanelen!

Gerelateerde berichten

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder

Onvoldoende netstroom beschikbaar? Gebruik een aggregaat!

Aggregaten kunnen voor de meest uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Of het nu gaat om een…

Lees verder

Kerstverlichting in winkelstraten: wat kunnen we verwachten …

Met elke kerst die voorbij gaat, wordt de decoratie en kerstverlichting in onze winkelstraten…

Lees verder