Aggregaten oplossing voor toenemende schaarste op energienet

Geplaatst op 18 september 2023

In Nederland is er sprake van toenemende schaarste op het energienet. Deze schaarste heeft meerdere oorzaken, waaronder de groeiende vraag naar elektriciteit, de transitie naar duurzame energiebronnen en de verouderde infrastructuur. Dit fenomeen heeft niet alleen gevolgen voor huishoudens, maar ook voor zakelijke bedrijven die afhankelijk zijn van een stabiele stroomvoorziening. Een oplossing die steeds vaker wordt ingezet, is het gebruik van aggregaten voor tijdelijke stroomvoorziening.

De toenemende schaarste op het energienet

De schaarste op het Nederlandse energienet is een complex probleem dat de laatste jaren alleen maar is verergerd. Een van de belangrijkste oorzaken is de groeiende vraag naar elektriciteit. Het gebruik van elektrische apparaten, elektrische voertuigen en de digitalisering van onze samenleving hebben de vraag naar stroom aanzienlijk doen toenemen. Tegelijkertijd hebben we te maken met een transitie naar duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is voor het milieu, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor de stabiliteit van het energienet, omdat deze bronnen niet altijd constant stroom leveren.

Daarnaast kampt Nederland met een verouderde energie-infrastructuur. Veel onderdelen van het netwerk zijn al decennia oud en hebben dringend onderhoud en modernisering nodig. Dit leidt tot een groter risico op storingen en onderbrekingen in de stroomvoorziening, vooral tijdens perioden van piekverbruik.

Stroomvoorziening essentieel voor zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers is een betrouwbare stroomvoorziening van essentieel belang. Onderbrekingen in de stroomtoevoer kunnen leiden tot productieverlies, beschadigde apparatuur en financiële schade. Het is dan ook cruciaal voor bedrijven om manieren te vinden om zich te wapenen tegen de gevolgen van schaarste op het energienet.

Aggregaten: oplossing met veel voordelen

Een oplossing die steeds vaker wordt gebruikt door bedrijven is het inzetten van aggregaten als tijdelijke stroomvoorziening. Een aggregaat is een apparaat dat elektriciteit opwekt door brandstof te verbranden, meestal diesel. Deze aggregaten kunnen snel worden ingezet wanneer er een stroomonderbreking dreigt of optreedt.

Homan aggregaat jordaan Amsterdam

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van aggregaten:

  1. Betrouwbaarheid: aggregaten bieden een betrouwbare bron van elektriciteit, ongeacht de situatie op het energienet. Ze kunnen direct worden ingeschakeld wanneer dat nodig is.
  2. Flexibiliteit: bedrijven kunnen aggregaten inzetten op locaties waar geen toegang is tot het reguliere energienet, zoals bouwplaatsen, evenementenlocaties of afgelegen gebieden.
  3. Kostenbeheersing: het gebruik van aggregaten kan helpen de kosten van productieverlies door stroomonderbrekingen te minimaliseren.
  4. Milieubewustzijn: moderne aggregaten zijn steeds efficiënter en milieuvriendelijker geworden, met lagere emissies en brandstofverbruik (HVO100 Renewable diesel).

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van aggregaten geen definitieve oplossing is voor het probleem van schaarste op het energienet. Het is eerder een tijdelijke maatregel voor bedrijven om de gevolgen van stroomonderbrekingen te beperken. Op de lange termijn is investeren in een modernisering van het energienet en het stimuleren van duurzame energiebronnen van cruciaal belang.

Stabiele stroomvoorziening waarborgen

De toenemende schaarste op het energienet in Nederland vormt een uitdaging voor zowel huishoudens als bedrijven. Zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van aggregaten als een effectieve oplossing om de gevolgen van stroomonderbrekingen te beperken. Betrouwbare en gecertificeerde bedrijven zoals Homan bieden ook aftankservice en waar nodig service op locatie. Hierdoor word je als gebruiker volledig ontzorgt op het gebied van stroom en heb je nergens omkijken naar. Ondanks dat is het essentieel dat we blijven investeren in een modern en duurzaam energienet om op de lange termijn een stabiele stroomvoorziening te waarborgen en het hoofd te bieden aan de groeiende vraag naar elektriciteit.

Meer weten?

Lees hier meer over stroomuitval en netovername. Of vul direct het formulier in voor een netovername. Bekijk ons ruime aanbod van aggregaten.

Gerelateerde berichten

Netcongestie: een gevaar voor veel sectoren in Nederland

Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, vormt een groeiend probleem in…

Lees verder

Netcongestie: 5 grote risico’s voor bedrijven

Netcongestie, een situatie waarbij de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft, vormt een…

Lees verder

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder