Noord, oost, zuid, west: hoe liggen zonnepanelen het best?

Geplaatst op 15 november 2023

Als je overweegt om zonnepanelen op je dak te installeren, is het belangrijk om de beste ligging te bepalen. De juiste positie kan namelijk een groot verschil maken in het rendement van je zonnepanelen. Vaak wordt gezegd dat ligging op het zuiden altijd het beste is, maar de praktijk is iets genuanceerder. Natuurlijk heb je als huiseigenaar geen invloed op de oriëntatie van je dak. Dat betekent dat je bij het legplan voor zonnepanelen meestal moet gaan voor de enige mogelijkheid die er is. Maar in een aantal gevallen kan je wel degelijk meer profiteren van de zonnepanelen op je huis.

Plat dak? Overweeg oost of west oriëntatie!

Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om zonnepanelen op platte daken richting het westen of oosten van het dak te plaatsen. Zo vang je eerder én later op de dag zonlicht op van de zon ten opzichte van panelen die alleen op het zuiden zijn gericht. Dit kan bijvoorbeeld heel efficiënt zijn voor huiseigenaren met een 9 tot 5 baan. Deze zullen vooral in de ochtend voordat ze naar werk gaan en in de avonduren gebruik maken van elektrische apparaten en dan stroom vragen van de panelen. Bij een oost of west opstelling hebben zij voordeel, omdat ze dan stroom opwekken die ze direct kunnen gebruiken.

In de onderstaande weergave is het verschil indicatief weergegeven:

Zoals je kan zien in de grafiek wek je minder stroom op om 13:00 uur in de West/Oost opstelling. Maar in de ochtend en de avond wek je juist meer energie op. Die energie kan je gebruiken wanneer je thuis bent. Handig als je in de avond bijvoorbeeld nog een wasje wil draaien. Mocht je een huis hebben met meerdere dakvlakken dan kan het verstandig zijn om samen met een specialist goed te kijken naar de mogelijkheden. Waaronder ook naar de toekomst met het oog op het afbouwen van de salderingsregeling.

Er zijn meer voordelen voor een west of oost opstelling: we zetten ze op een rijtje:

1 – Meer spreiding van opwekking

Als de zonnepanelen alleen op het zuiden van een dak worden geplaatst, dan is de opwekking van energie geconcentreerd in de middaguren, wanneer de zon het felst schijnt. Door zonnepanelen ook op het oosten en westen te plaatsen, wordt de opwekking meer verspreid over de dag. Wat gunstiger is voor de algehele energieproductie. Het combineren van opwekking vanuit verschillende richtingen draagt bij aan een betere benutting van de beschikbare zonne-energie gedurende de dag voor het elektriciteitsnet.

2 – Minder belasting van elektriciteitsnetwerk

Als er meer zonnepanelen op het oosten en westen van de daken worden geplaatst, zal de energieproductie meer verspreid zijn over de dag. Hierdoor wordt er minder energie geproduceerd op hetzelfde moment, wat kan leiden tot minder belasting van het elektriciteitsnetwerk. Dus ook ter voorkoming van uitval van het systeem, waardoor jij op elk moment van de dag gewoon stroom hebt. Dit kan vooral in drukbevolkte gebieden een voordeel zijn.

3 – Minder opwarming van het dak

Als zonnepanelen op het oosten en westen van een dak geplaatst worden, dan kan de opwarming van het dak minder zijn dan wanneer de zonnepanelen alleen op het zuiden gericht zijn. Dit kan gunstig zijn voor de levensduur van het dak, omdat hitte de levensduur van dakbedekking kan verkorten.

Ook voordelen uit oost/west opstelling

Zoals je kan zien zijn er verschillende voordelen om te kiezen voor een oost- of west opstelling van de zonnepanelen. Mocht je alleen de mogelijkheid hebben tot een opstelling richting het zuiden dan is dit natuurlijk ook helemaal goed. Je haalt hierdoor juist heel veel energie op in het middaguur. Maar mocht je (alleen) de mogelijkheid hebben op een Oost- of Westopstelling, dan zijn hier ook veel voordelen uit te halen. Het is maar net hoe jouw dak gesitueerd is en welke mogelijkheden er zijn.

Benieuwd naar de beste oriëntatie voor jouw dak?

Ben jij ook benieuwd naar het beste legplan voor jouw dak? Dan ben je bij Homan Solar uit Mijdrecht aan het juiste adres! Met de juiste ligging van je zonnepanelen kan je optimaal inspelen op jouw specifieke situatie en besparen op jouw energierekening.

Onze gecertificeerde solar specialisten met jarenlange ervaring kunnen je helpen bij het bepalen van de beste mogelijkheden. Of je nu een plat dak of een schuin dak hebt. Wij helpen jou graag bij het maken van de beste keuze rondom zonnepanelen.

Bespaar op jouw energierekening en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Je kunt ook direct een vrijblijvende offerte aanvragen!

Gerelateerde berichten

Tijdelijke stroom als oplossing voor netcongestie

Niets is vervelender dan een lege telefoon die je niet kunt opladen. Of dat door stroomgebrek je…

Lees verder

Onvoldoende netstroom beschikbaar? Gebruik een aggregaat!

Aggregaten kunnen voor de meest uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Of het nu gaat om een…

Lees verder

Kerstverlichting in winkelstraten: wat kunnen we verwachten …

Met elke kerst die voorbij gaat, wordt de decoratie en kerstverlichting in onze winkelstraten…

Lees verder